Feedback voor de leerling

Home  >>  Begeleider  >>  Feedback voor de leerling

Feedback voor de leerling

On August 16, 2014, Posted by , In Begeleider, With No Comments

Een aantal tips
Het geven van feedback kan kwetsend zijn, wanneer het niet op de juiste manier gebeurt. In dit hoofdstuk worden tips gegeven om effectief feedback te geven.

Feedback op het product, niet op de persoon
Het is vanzelfsprekend dat het niet de bedoeling is om feedback op de leerling zelf te geven. Ook is het effectiever wanneer er geen opmerkingen, maar tips worden gegeven om de leerling op het juiste pad te sturen. Opmerkingen als: “Je bent slordig” moeten op een andere manier geformuleerd worden, zodat er geen negatieve sfeer ontstaat en de leerling niet in de verdediging zal schieten. Een betere formulering zou kunnen zijn: “Je zou netter kunnen werken.” of “Probeer het nog een keer, maar dan netter.”

Kort maar krachtig
Feedback moet kort maar krachtig zijn. Niet alleen zodat het duidelijk is, maar ook zodat het niet te veel tijd kost. Wees eerlijk en houd het relevant. Vragen als: “Wat bedoel je hiermee?” of “Welk onderdeel van rekenen vind je moeilijk?” zijn voldoende om de leerling te stimuleren om zijn/haar leerdoel te concretiseren.

Zo snel mogelijk
Probeer de feedback zo snel mogelijk te geven, zodat de leerling niet is vergeten wat hij/zij bedoelde. Hierdoor kan hij/zij ook snel beginnen met het werken aan zijn/haar actiedoel.

Positieve feedback
Benoem niet alleen de negatieve aspecten, maar geef ook aan wat de leerling al wél goed doet. Probeer daarbij ook dingen in hun perspectief te zien. Misschien doet de betreffende leerling, dingen al veel beter dan die ooit gedaan heeft. Positieve feedback, heeft een positief effect op de ontvanger van kritiek.

Advies voor alternatieven
Geef allereerst de leerling zelf de gelegenheid om te bedenken hoe het anders/beter zou kunnen. Kom daarna pas zelf met suggesties.

 


Voorbeelden

Soort actiedoel:
Kennis

Met welk vak heb je moeite?
Duits

Wat is het probleem? (specifiek)
Ik snap de teksten niet
Feedback: Wat precies snap je niet? Hoe de tekst in elkaar zit of de vragen die erbij horen, etc?

Hoe komt dit?
Ik kan geen Duits
Feedback: Wat vind je moeilijk? Versta je de woorden niet?

Welk doel wil je bereiken?
Duitse teksten beter begrijpen
Feedback: Probeer een meetbaar en duidelijk doel te formuleren.

Welke stappen ga je nemen om dit doel te bereiken?
1: Duitse teksten oefenen
2: Woordenboek gebruiken
Feedback: Dit is moeilijk te controleren, je kunt beter duidelijkere acties formuleren. Denk bijvoorbeeld aan regelmatig (geef aan hoe vaak!) woordjes oefenen op WRTS in de studiezaal, of tijdens huiswerkopdrachten moeilijke woorden uit teksten onderstrepen en opzoeken. Je zou ook zelf een tekst kunnen zoeken op internet en daar vragen bij kunnen bedenken.

Hoe kun je bewijzen dat je dit doel hebt bereikt?
Als ik na het lezen van een Duitse tekst kan vertellen waar hij over ging
Feedback: Probeer een duidelijker bewijs te bedenken. Cijfers zijn een goed middel om het bereiken van je doel te bewijzen.

Leave a Reply

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien