Informatie voor de leerling

Home  >>  Leerling  >>  Informatie voor de leerling

Informatie voor de leerling

On August 17, 2014, Posted by , In Leerling, With No Comments

Wat is Smartdoel.nl?
Smartdoel.nl is een programma dat de leerlingbegeleiding ondersteunt. Op het Luzac Lyceum werken wij met een zogenaamd ‘Actieplan’. Dat betekent, dat iedere leerling zijn of haar eigen actieplan heeft. In dit actieplan staan jouw leerdoelen centraal. Dit zijn doelen die jij wilt bereiken. Bijvoorbeeld: “Ik kan aan het eind van periode 1 minstens een 7 halen voor de ET leesvaardigheid van Engels.” Deze doelen maak jij zelf op Smartdoel.nl. Jouw mentor en de docent (indien jouw doelen gaan over een vak) zijn gekoppeld aan jouw doelen. Deze personen zullen jou helpen bij het bereiken van jouw actiedoelen.

Wat wordt er van mij verwacht?
Om zo goed mogelijk te leren, is het belangrijk om duidelijke doelen te stellen. Met behulp van deze actiedoelen, werk jij gericht aan je kennis, vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling.
Er wordt van je verwacht dat je gedurende het hele schooljaar altijd aan minimaal 1 en maximaal 5 actiedoelen werkt. Op het moment dat je een actiedoel hebt voltooid, kun je in overleg met je mentor, of helemaal zelfstandig een nieuw actiedoel opstellen. Tijdens de mentoruren neem je altijd een laptop op tablet mee, zodat je wekelijks de stand van zaken kunt bijhouden.

Welke acties moet ik ondernemen?
Op het moment dat je een nieuw actiedoel maakt, koppel je een begeleider hieraan. Dit kan jouw mentor zijn, maar ook een docent. Heb je moeite met bepaalde wiskundige opdrachten? Dan is het handig om jouw wiskundedocent aan dit actiedoel te koppelen. Vanaf dit moment is deze docent jouw begeleider. Hij of zij geeft feedback op jouw actiedoel, zodat je uiteindelijk een duidelijk en haalbaar doel formuleert. Ook bedenk je maximaal 4 acties die je moet voltooien om jouw doel te kunnen bereiken. Nadat je een actie hebt voltooid, klik je dit aan, zodat jouw begeleider dit kan bevestigen. Op het moment dat je alle acties hebt voltooid, en jouw docent dit heeft goedgekeurd, krijg je een aantal evaluatie-vragen. Deze vragen helpen je terug te blikken op jouw leerproces, zodat je in de toekomst soortgelijke doelen makkelijker en sneller kunt bereiken. Nadat jouw begeleider jouw antwoorden op de evaluatie-vragen heeft nagekeken, heb je je doel officieel bereikt.
Daarnaast houd je wekelijks tijdens de mentoruren de status van je actiedoelen bij.

De eerste keer inloggen
Wanneer je voor het eerst gaat inloggen op Smartdoel.nl, moet je meteen jouw wachtwoord wijzigen, zodat niemand anders op jouw account kan inloggen. Daarna krijg je 11 introductievragen die beantwoord moeten worden. Deze vragen zorgen ervoor, dat jouw mentor weet waar jij goed in bent en waar je moeite mee hebt. Deze antwoorden worden opgeslagen en kunnen daarna niet meer worden bewerkt. Denk dus goed na bij het beantwoorden van deze vragen. Vul daarna meteen jouw email adres in, zodat je herinneringen ontvangt over updates.

Wat kan ik zien?
Je kunt op Smartdoel.nl al jouw actiedoelen zien en de feedback die jouw begeleider of mentor hierop heeft gegeven. Ook kun je de mentorgesprekken die je met jouw mentor hebt gevoerd teruglezen.

Wat is SMART?
Bij het aanmaken van een actiedoel is het belangrijk om je aan de SMART criteria te houden. Hierdoor formuleer je een heel duidelijk actiedoel, dat haalbaar en realistisch is. Deze aanpak wordt bovendien ook gebruikt op het MBO, HBO en WO.

S: Specifiek: Is mijn doel duidelijk?
M: Meetbaar: Kan mijn behaalde doelstelling worden gemeten?
A & R: Aanvaardbaar & Realistisch: Is mijn doelstelling haalbaar?
T: Tijdgebonden: Is mijn doel haalbaar binnen de aangegeven tijd?

Een actiedoel moet altijd eerst door jouw begeleider worden beoordeeld op M en A & R. Ook beoordeelt jouw begeleider of het actiedoel dat jij hebt opgesteld, voldoet aan de overige criteria en geeft feedback hierop. Hierna kun jij het aanpassen, zodat het aan de SMART criteria voldoet.

Deadline
Voor ieder doel moet je een deadline selecteren. Een deadline is de periode waarin je jouw leerdoel wilt bereiken. Jouw begeleider(s) beoordeelt/beoordelen hierna of dit haalbaar is. Wanneer dit is gebeurd, kun jij beginnen met het bereiken van jouw doel.

Leave a Reply

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien